Vinyes-Mercader (Suzuki Swift R+), compleixen amb la tradició, tensió fins al final a Llanes

Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+ N5) van completar una altra excel·lent actuació en el Rallye villa de Llanes, acabant en la 3a posició de la classificació absoluta i amb un nou triomf en la categoria N5 (el 4t de la temporada).
L’equip de Suzuki Motor Ibèrica va lluitar fins a la recta final per estar en la 2a plaça del podi absolut, posició que va ocupar durant tot el ral·li, però al final va haver de cedir davant la potència del Hyundai I20 R5 d’Ares-Vazquez.

A la cornisa cantàbrica, la climatologia mai deixa de sorprendre. Llanes no va ser l’excepció, a pesar que el cel es va mantenir encapotat durant algunes jornades, inclosa la del divendres (dia 27) mentre es disputava el shakedown, els equips no van tenir necessitat de muntar les rodes d’aigua mentre es van disputar les especials cronometrades.

Shakedown - Qualificació (La Garita, 2,3 km):
La jornada de test amb el cotxe de competició prèvia a l’inici del ral·li, va començar amb els paraigües oberts en la zona alta de la Garita. Va ser una falsa alarma que es va mantenir durant tot el matí, l’asfalt no va arribar a mullar-se i els equips van fer les seves passades previstes sense cap contratemps.

La dupla de Suzuki Motor Ibèrica, van completar les 4 passades previstes a priori que, pel que es va poder veure després, van ser suficients per a deixar el Swift en les millors condicions per a l’inici del ral·li. Van superar el tram de qualificació amb un crono de 1’11”403, a una mitjana superior als 104 km/hora, en la 5a posició d’aquesta classificació de pilots prioritaris. Joan va triar iniciar el ral·li en la 5a plaça, un detall al qual el pilot de Suzuki no li dóna massa importància, aquesta és la seva opinió sobre aquest tema: En els ral·lis d’asfalt sortir el cinquè o el primer no suposa l’avantatge que tindria en un ral·li de terra, per exemple.

Una vegada acabada la primera lluita contra el crono el Llanes 2019, Vinyes era optimista: De moment molt contents de com s’està desenvolupant tot a Llanes. Crec que hem fet un bon treball en els reconeixements i en el shake també hem completat les proves que teníem previstes. Sens dubte estem convençuts de poder fer un bon ral·li. La clau del ral·li? Coincideixo amb molts dels meus rivals, els trams de bucle matinal del dissabte són nous i molt complicats. Potser no seran la clau però segur que passaran coses.

Seccions 1, 2 i 3 (dies 27 i 28) ; Tram Espectacle (1,780 km), (Torre-Fios (21,29 km) i Llaura - Nova (19,94 km)
El divendres (dia 27) a partir de les 21.00 hores, o sigui negre nit, es va disputar l’especial inicial del ral·li. Una cronometrada de tot just 2 km, en la qual en opinió de molts dels participants, entre ells Vinyes, no hi havia res a guanyar i molt que perdre. El piloto de Suzuki va superar l’obstacle marcant el millor crono entre els N5 i en el top5 de classificació absoluta.
El ral·li es va iniciar amb les millors perspectives per al tàndem Vinyes-Mercader, en les dues passades per les especials cronometrades disputades van defensar amb autoritat el primer lloc de la categoria N5 i es van situar per darrere del Citroën C3 R5, en la classificació absoluta.

A més, aquesta jornada matinal també va fer bones les previsions que va fer Vinyes durant la jornada d’ahir, quan va dir que passarien coses en aquestes especials inicials. Les burxades dels Hyundai i20 de Pernía i Ares, van provocar l’abandó del pilot càntabre i la pèrdua de gairebé 3’ del gallec.

Abans de reprendre la competició, després del reagrupament de meitat de ral·li, Joan ens comentava el que podria ser la recta final del ral·li: Tenim un avantatge considerable respecte a Ares però, en bona lògica, després del primer bucle d’aquesta tarda ens ha d’agafar. No sé, és evident que no li  posarem fàcil, dins de les nostres possibilitats.

Seccions 4, 5 i 6 (dia 28); Riu Cabra (21,260 km), La Torneria (11,40 km) i Tram Espectacle (1,780 km):
A partir de les 16.00 hores va començar la fase decisiva del ral·li i res va canviar. Vinyes-Mercader van continuar dominant de manera clara la categoria N5, mentre que Ares seguia retallant les diferències respecte a l’equip de Suzuki Motor Ibèrica. Malgrat tot, la retallada no va ser tan dràstic com pronosticava Joan. Mancant el segon pas per Riu Cabra, La Torneria i l’especial espectacle, l’avantatge de Vinyes respecte a Ares era de 25”3.
Crec que és insuficient, en aquest primer pas ens ha tret 31”, o sigui que ... Lluitarem fins al final però si no té cap problema, cosa que no desitjo, no crec que el puguem aguantar. Veurem que passa ... D’aquí a una estona sortirem de dubtes. Ens deia Joan abans de reprendre la competició.

Els dubtes es van  esvair després del primer pas per Riu Cabra. Ares va continuar ferm en el seu atac i va imposar la potència del seu R5, passant a ocupar la 2a posició amb 2” d’avantatge respecte al tàndem de l’equip Suzuki. A partir d’aquest instant tots dos equips van donar el resultat per bo i l’objectiu va passar a ser finalitzar el ral·li al parc tancat del pàrquing de la Platja del Sablón.

Una vegada el Suzuki Swift R+ situat entre els millors de la prova, Joan ens feia aquesta valoració del Llanes 2019: D’entrada comentar que estem molt contents amb el resultat obtingut en una prova tan complicada i lluitant en inferioritat de condicions per a aconseguir una posició en el podi absolut.
No hi ha dubte que ens hagués agradat estar en el 2n esglaó del podi però, si els nostres rivals directes no tenien algun problema, aguantar les diferències era impossible.

El CERA 2019 tancarà el seu pas pel nord d’Espanya, amb la disputa de la 40 edició del Ral·li de Santander - Cantàbria. Es dóna la circumstància que serà l’última edició d’una de les proves tradicionals del certamen espanyol de ral·lis d’asfalt. Els organitzadors, Club Esportiu Peñucas, van fer oficial la seva decisió la setmana passada.   


Servei de premsaClassificació: 43 Rallye villa de Llanes.

Absoluta:
1. Pepe López-Borja Hernandez (Citroën C3 R5), 1h33’19”0,  2. Ivan Ares-David Vazquez (Hyundai i20 R5), a 1’51”8, 3. Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+ N5), a 2’16.9 , 4. Javier Pardo-Adrían Perez (Suzuki Swift R+ N5) a 3’05”1 , 5. Alfredo Tamés-Ramon Suarez (Ford Fiesta N5), a 3’39”5.

N5:
1. Joan Vinyes-Jordi Mercader (Suzuki Swift R+ N5), 1h35’35”9 , 2.Javier Pardo-Adrían Perez (Suzuki Swift R+ N5), a 0’48”2 , 3. Alfredo Tamés-Ramon Suarez (Ford Fiesta N5), a 1’22”6 .

 


Més informació a: / Más Información en:


CLICAR sobre les fotos per descarregar-les en alta resolució: